Fosforan potasu jest związkiem, który występuje naturalnie w organizmie ludzkim, jego chemiczna nazwa to sól potasowa kwasu fosforowego. Fosforan potasu występuje w wyniku reakcji chemicznej węglanu potasu bądź też wodorotlenku potasu z kwasem fosforowym. 

Czy fosforan potasu jest zdrowy i w jakiej postaci stosowany jest w żywności? 

W żywności fosforany potasu używane są jako dodatki do żywności, znajdują zastosowanie jako regulatory pH żywności, emulgatory, sekwestranty żywności, stabilizatory oraz jako humekanty, czyli stabilizatory i środki zatrzymujące wodę oraz wilgoć. W świetle badań przeprowadzonych przez Amerykańską Agencję do Żywności i Leków, czyli Food and Drug Administration uznano fosforan potasu za substancję powszechnie uznaną za bezpieczną, co potwierdzono statusem GRAS. Fosforany nie są więc szkodliwe, zaś przepisy Unii Europejskiej regulują ich normy dodawania do żywności.

Jakie zastosowanie znajduje fosforan potasu?

Fosforan potasu w postaci suplementów jest szczególnie zalecany osobom uprawiającym sport wyczynowy, wiąże się to z tym, że ten związek znacznie poprawia wydolność organizmu jak również spowalnia proces męczenia się, Sportowcy wyczynowi traktują więc fosforan jako skuteczne wsparcie dla organizmu, co ważne reguluje on ciśnienie krwi jak również dostarcza tlen do komórek. Kulturyści podczas treningu siłowego dzięki fosforanowi potasu mogą liczyć na skuteczne wzmocnienie zachodzących w organizmie przemian metabolicznych oraz na znacznie wyższy niż dotychczas komfort wykonywania ćwiczeń.

JEDNORÁZOVÝ FOSFOREČN DRASELNÝ

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/ethanolamin

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/olein

Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Technologia
Komentarze są zamknięte

Check Also

Taxi w kulturze popularnej: od ikonicznych żółtych taksówek w Nowym Jorku do taxi w filmach i literaturze

Taxi, od dawna nieodłączny element miejskiego krajobrazu, zyskało swoje miejsce również w …