Olej tłoczony jest na zimno z całych nasion. Ziarna używane do otrzymywania oleju pochodzą z własnego, małego gospodarstwa rolnego, które znajduje się w miejscowości Kołodziejewo, w powiecie inowrocławskim. Właściciele od wielu lat uprawiają rośliny oleiste, a ich gospodarstwo nastawione jest na jakość, a nie na ilość, co trudno spotkać w dzisiejszych czasach. Własna uprawa daje im gwarancję pochodzenia nasion. A jak podkreśla właściciel, pan Bartłomiej Piskorski:

„Jakość naszych olejów poznasz od razu, gdy je posmakujesz. Dora uprawa to nie wszystko… Bardzo ważna jest również technologia tłoczenia, warunki, w których odbywa się tłoczenie, rozlewanie oraz przechowywanie oleju. Tłoczenie oleju na zimno jest znane od setek lat, lecz nie każde tłoczenie na zimno daje taki sam efekt. Fakt, nasiona nie są podgrzewane przed samym dostarczeniem ich do prasy tłoczącej. Praca prasie nierówna. Proces tłoczenia powoduje wzrost temperatury i w większości przypadków ta temperatura zabija cenne wartości olejów. Przez wiele lat prowadziliśmy próby na różnych prasach tłoczących z całego świata, lecz nie byliśmy zadowoleni z jakości oleju, który otrzymywaliśmy. Po wielu próbach, rozmowach ze specjalistami z różnicy branż, postanowiliśmy zlecić wykonanie unikatowej prasy., która odpowiada naszym wymaganiom. Nasza prasa doskonale odprowadza ciepło, które wytwarza się podczas tłoczenia. Do pomieszczenia, w których odbywa się tłoczenie oraz rozlewanie do butelek nie dochodzą promienie słoneczne. Zastosowana jest nowoczesna wentylacja. Pomieszczenia utrzymywane są w temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C. Po tłoczeniu olej naturalnie sedymentuje, do czym rozlewany jest do butelek z ciemnego szkła. Ciemne opakowanie zapobiega utlenianiu się oleju. Napełnione butelki z chłodni przewożone są do lodówek, skąd są dystrybuowane”.

Czym charakteryzuje się olej lniany nieoczyszczony z Olejarni Kołodziejewo?

Olej lniany tłoczony w naszym gospodarstwie charakteryzuje się, wysoką zawartością kwasów omega-3. Jego smak jest bardzo delikatny, nie ma w sobie goryczy, a co za tyn idzie nie odpycha.Osoby korzystające z naszego oleju piją go z uśmiechem, dodają go do potraw bez obawy, że dania, które sporządzają będą niesmaczne. Został już doceniony przez wielu koneserów oraz szefów kuchni bardzo dobrych restauracji.

Olej lniany w diecie dr Johanny Budwig

W połowie dwudziestego wieku dr Budwig opracowała dietę zwalczającą choroby nowotworowe, cukrzyce typu II, zapalenie stawów oraz innych chorób zapalnych. Dieta dr dr Johanny Budwig oparta jest na paście twarogowej na bazie oleju lnianego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego.

Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Podróż

Dodaj komentarz

Check Also

Jak dobrać odpowiednią kolorystykę krzeseł?

Wybierając krzesła zwracamy uwagę na wiele elementów, nie tylko na ich kształt. Ważna jest…