Udostępnij na Facebook Gliceryna jako pasza dla zwierząt Gliceryna znana jest ludzkości już od wielu lat, obecna w produktach codziennego użytku takich mydła, płyny czy środki farmaceutyczny. Glicerol będący 10-procentowym produktem ubocznym w procesie wytwarzania biodiesla jest w epicentrum nieustannej ciekawości naukowców, chcących znaleźć dla tak ciekawego produktu jakim jest gliceryna nowszy obszar zastosowań. Jak wynika z badań i rzetelnych dokumentacji ostatnich lat, gliceryna znajduje swoje miejsce nie tylko jako produkt będący dodatkiem do wielu środków, nie mających żadnego związku z jedzeniem, ale i właśnie jako jeden ze składników pokarmowych, mających ciekawe właściwości jako pasza dla zwierząt, bydła. Nowe zastosowanie gliceryny Glicerol jest stuprocentową bezwonną substancją, nie posiadającą żadnej barwy, będącą rozpuszczalną w wodzie, o słodkawym smaku pochodzenia roślinnego. Najnowsze badania dowodzą, iż gliceryna pod względem energetycznym jest równa wartością energetycznym jakie posiada kukurydza, i może być z powodzeniem stosowana jako substytut obecnej w wielu paszach dla zwierząt skrobi. Badania przeprowadzone na glicerynie paszowej pokazały, iż zwierzęta spożywające paszę posiadającą w swoim składzie glicerynę, rozwijały się w prawidłowy sposób. Bakterie znajdujące się w żołądkach zwierząt są w stanie w mało inwazyjny sposób przekonwertować glicerol w użyteczny propionian, który następnie zostanie zamieniony przez wątrobę zwierzęcia w odżywczą glukozę, zapewniającą o wiele więcej energii przy mniejszej ilości pokarmu niż ma to miejsce ze standardową paszą jak skrobia. Gliceryna – jak oddziałuje na zwierzęta? Gliceryna paszowa zapewnia zwierzętom najpotrzebniejsze makroskładniki, z wychodzącą na przód glukozą. Glicerol w formie paszy stosowany długi czas na krowach udowodnił, że występująca u zwierząt ketoza zostaje redukowana do marginalnych procentów, dodatkowo glicerol przez mniejszy nakład przy jednoczesnym zwiększeniu wartości energetycznej podniósł wydajność dojenia krów, mających w swoim mleku widoczne podwyższone wartości białka. Glicerol może być stosowany już nawet u najmłodszych cielaków, gliceryna roślinna jest także doskonałym źródłem energii w pokarmach dla trzody chlewnej i drobiu, mogąc być z powodzeniem stosowaną bez szkody dla zdrowia i wydajności zwierząt, składu tuszy lub jakości mięsa, a także mleka. Dzięki takiemu stanowi rzeczy, gliceryna paszowa może znaleźć na stałe swoje miejsce w standardowym wyborze pasz dla bydła, która oprócz poprawy stanu zdrowia i nakładu spożywczego zwierząt, jest bezpiecznym i stosunkowo tanim substytutem znanych obecnie pasz.
Przyszłość fotowoltaiki: Jak rozwój nauki i technologii może kształtować przyszłość energetyki słonecznej w nadchodzących dekadach?
Co oferuje geolog? Geolog jest to osoba po skończonych studiach wyższych, która zajmuje się badaniem budowy ziemi. …