Życie Moc soku z młodego jęczmienia Autor: Redaktor Data publikacji 3 listopada 2017 16 minut czytane Możliwość komentowania Moc soku z młodego jęczmienia została wyłączona 0 1,460 Udostępnij na Facebook Zielony jęczmień Zielony jęczmień O młodym jęczmieniu napisano niejedną pracę naukową, a jego liczne prozdrowotne właściwości i pozytywny wpływ na ludzki organizm sprawiają, że w środowisku medycznym robi się o nim coraz głośniej. Doceniany jest przede wszystkim za sprawne oczyszczenie organizmu, poprawę pracy układu pokarmowego, wzmacnianie odporności ale także, obniżanie poziomu cholesterolu, ochronę przed osteoporozą czy zapobieganie nowotworom. Sok z młodego jęczmienia jest bogaty w witaminy, składniki mineralne, mikroelementy i aminokwasy. Prastare panaceum Właściwości lecznicze młodego jęczmienia wykorzystywane były w medycynie od tysięcy lat. Stosowano go nie tylko jako środek na różne dolegliwości ale również jako specyfik podnoszący siły witalne bez względu na wiek. Młody jęczmień działa bowiem szybko i skutecznie – zmiany odczuwalne są już po kilku – kilkunastu dniach stosowania. Współcześnie to pozytywne działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. CIEKAWOSTKA W II. połowie XX w. japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara, który prowadził wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi różnych roślin uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie. Wartości odżywcze Zielony jęczmień jest istną bombą witaminową. Zawiera witaminy aktywujące enzymy, które pomagają w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Występuje w nim wysokie stężenie betakarotenu, witaminy C, E , a także witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 bi-otyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Ponadto obfituje w liczne składniki mineralne takie jak: mangan, cynk, wapń (którego posiada dwa razy więcej niż mleko) potas (zawiera go więcej niż pszenica) a także magnez, fosfor, chrom, krzem, sód, bor, srebro, miedź i łatwo przyswajalne żelazo. Młody jęczmień – zielony eliksir życia, który posiada: 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko, 7 razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy, 5 razy więcej żelaza niż szpinak dużo prowitaminy A (beta-karoten) duże ilości: składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku witaminę B17 – odpowiadającą za selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki. W zielonym ekstrakcie występują także enzymy takie jak: SOD – ponadtlenki dysmutazy (likwidujące wolne rodniki), oksydaza cytochromu (enzym przyspieszający utlenienie, niezbędny do przetrawienia kwasów tłuszczowych), peroksydaza (rozkładająca nadtlenek wodoru na tlen i wodę, co ułatwia ich wydalenie), a także transhydrogenaza (cechująca się dużym znaczeniem dla tkanki sercowej). Co ciekawe w młodym jęczmieniu został odkryty także skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), który przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, w przybliżeniu 500 razy intensywniej i skuteczniej niż witamina E. Przyczynia się w ten sposób do efektywniejszego opóźniania procesów starzenia. GIV wspiera również zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę i jest w tym kilka razy skuteczniejszy niż witamina C. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w aminokwasy, również te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. PRZEDE WSZYSTKIM SOK Młody jęczmień spożywany powinien być głównie w postaci soku ponieważ zawarta w młodym jęczmieniu włóknina jest niestrawiana przez ludzki organizm. Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Uważany jest za najbardziej całościowy produkt zasadotwórczy. Zielony cud przyrody – chlorofil W młodym jęczmieniu występuje chlorofil, naturalny zielony barwnik roślin, który odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym oraz poprawiającym odporność organizmu. Chlorofil przyspiesza gojenie się ran, zwalcza liczne bakterie patogenne, zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, łagodzi bóle, stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie oraz wzmacnia mięsień sercowy. Ponadto reguluje transport jelitowy, eliminuje toksyny i metale ciężkie. Aktualnie prowadzone są również badania nad jego właściwościami w zapobieganiu chorobom nowotworowym. CHLOROFIL – ZIELONA KREW Chlorofil ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny – różni się od niej tylko jednym atomem (w cząsteczce hemoglobiny znajduje się atom żelaza, w cząsteczce chlorofilu -atom magnezu). Większość zielonych warzyw zawiera 2 mg żelaza w 100 gramach masy. Co więcej chlorofil spowalnia proces utleniania się komórek, wskutek czego zapobiega arteriosklerozie oraz przedwczesnemu starzeniu, eliminuje wolne rodniki. Zielony wróg cholesterolu Młody jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych, jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego eliminującego problem dysbiozy i przyspieszającego metabolizm tłuszczu w organizmie, co obniża stężenie cholesterolu we krwi. Zielone światło dla serca i żył Picie soku z młodego jęczmienia skutecznie zapobiega zlepianiu się płytek krwi, prowadzącego do tworzenia zakrzepów, arterioslerozy, chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby wieńcowej serca. Pomaga chronić naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo. Młody jęczmień w walce z nowotworami Sok z młodego jęczmienia zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy oraz chlorofil dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Ponadto występująca w nim witamina B 17 odpowiada za selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki. Ochrona przed osteoporozą Z elony jęczmień ze względu na bardzo wysoką zawartość wap– a (nawet 37 razy większą w porównaniu z popularnymi źródłami :ego pierwiastka takimi jak brokuły, kapusta, soja) zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zielony koktajl oczyszczający i odchudzający Występujące w soku z młodego jęczmienia żywe enzymy trawienne nie tylko poprawiają pracę układu pokarmowego (usprawniają przemianę materii oraz oczyszczają organizm z toksyn), ale także dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów natychmiastowo uzupełniają niedobory, pozwalając na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo wysoka zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego zwiększa uczucie sytości i opóźnia opróżnianie żołądka. Błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom występującym często w trakcie odchudzania. Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu, a także u osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała. Preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, które najlepiej działają przy odpowiednio zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej. Idealny napój dla diabetyków Regularne przyjmowanie soku z młodego jęczmienia, dzięki zawartości mukopolisacharydów oraz aktywnym właściwościom manganu i cynku (ważnych dla magazynowania insuliny, leczenia ran oraz wzmocnienia systemu odpornościowego), jak również chromu (istotnego w procesie przemiany węglowodanów), normalizuje poziom cukru we krwi. Młody jęczmień w walce z anemią Około jedna czwarta kobiet w wieku 20-50 lat cierpi na niedokrwistość, z kolei u mężczyzn po 50. roku życia liczba ta jest jeszcze większa. Problem niedokrwistości pojawił się ostatnimi czasy nawet u chłopców w wieku na poziomie szkoły średniej. Do tworzenia krwi niezbędne są jony żelaza, miedzi, potasu a także kwas foliowy i białko. Sok z młodego jęczmienia zawiera żelazo wiązane organicznie, które w układzie trawiennym jest natychmiast wchłaniane. Zielony napój energetyzujący Sok z młodego jęczmienia to także doskonały napój wzmacniający-dodaje energii i poprawia nastrój – zastępuje nawet kilka filiżanek kawy, mimo że nie zawiera kofeiny. Zielony eliksir młodości Młody jęczmień dotlenia krew i korzystnie wpływa na regenerację komórek, zawiera także naturalne antyutleniacze (np. skuteczny przeciwutleniacz 2″-0-glikozylisowiteksyna – GIV, którego działanie jest kilkukrotnie wyższe od witaminy C oraz 500 razy wyższe niż działanie witaminy E) oraz żywe enzymy (opóźniające procesy starzenia, przywracające młodzieńczy wygląd, poprawiające stan skóry i pomagające w walce z trądzikiem). Inne właściwości zielonego soku Ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające sok z młodego jęczmienia odgrywa znaczącą rolę w leczeniu zapalenia stawów i reumatyzmu, jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą. Wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji. Jak stosować Najlepiej jest wypijać 25 ml dwa razy dziennie na po pół godziny przed posiłkiem. Barbara Fołda
Przyszłość fotowoltaiki: Jak rozwój nauki i technologii może kształtować przyszłość energetyki słonecznej w nadchodzących dekadach?
Transport maszyn nie taki trudny Przemieszczanie ciężkich maszyn bardzo często przysparza pracownikom wielu trudności. Największe problemy jednak pojawiają się …