Dom Życie Moc soku z młodego jęczmienia

Moc soku z młodego jęczmienia

16 minut czytane
Możliwość komentowania Moc soku z młodego jęczmienia została wyłączona
0
1,460
Zielony jęczmień

O młodym jęczmieniu napisano niejedną pracę naukową, a jego liczne prozdrowotne właściwości i pozytywny wpływ na ludzki organizm sprawiają, że w środowisku medycznym robi się o nim coraz głośniej. Doceniany jest przede wszystkim za sprawne oczyszczenie organizmu, poprawę pracy układu pokarmowego, wzmacnianie odporności ale także, obniżanie poziomu cholesterolu, ochronę przed osteoporozą czy zapobieganie nowotworom. Sok z młodego jęczmienia jest bogaty w witaminy, składniki mineralne, mikroelementy i aminokwasy.

Prastare panaceum

Właściwości lecznicze młodego jęczmienia wykorzystywane były w medycynie od tysięcy lat. Stosowano go nie tylko jako środek na różne dolegliwości ale również jako specyfik podnoszący siły witalne bez względu na wiek. Młody jęczmień działa bowiem szybko i skutecznie – zmiany odczuwalne są już po kilku – kilkunastu dniach stosowania. Współcześnie to pozytywne działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

CIEKAWOSTKA

W II. połowie XX w. japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara, który prowadził wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi różnych roślin uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie.

Wartości odżywcze

Zielony jęczmień jest istną bombą witaminową. Zawiera witaminy aktywujące enzymy, które pomagają w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Występuje w nim wysokie stężenie betakarotenu, witaminy C, E , a także witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 bi-otyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Ponadto obfituje w liczne składniki mineralne takie jak: mangan, cynk, wapń (którego posiada dwa razy więcej niż mleko) potas (zawiera go więcej niż pszenica) a także magnez, fosfor, chrom, krzem, sód, bor, srebro, miedź i łatwo przyswajalne żelazo.

Młody jęczmień – zielony eliksir życia, który posiada:

  • 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko,
  • 7 razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy,
  • 5 razy więcej żelaza niż szpinak
  • dużo prowitaminy A (beta-karoten)
  • duże ilości: składników mineralnych: magnezu,
  • potasu, miedzi i cynku
  • witaminę B17 – odpowiadającą za selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki.

W zielonym ekstrakcie występują także enzymy takie jak: SOD – ponadtlenki dysmutazy (likwidujące wolne rodniki), oksydaza cytochromu (enzym przyspieszający utlenienie, niezbędny do przetrawienia kwasów tłuszczowych), peroksydaza (rozkładająca nadtlenek wodoru na tlen i wodę, co ułatwia ich wydalenie), a także transhydrogenaza (cechująca się dużym znaczeniem dla tkanki sercowej). Co ciekawe w młodym jęczmieniu został odkryty także skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), który przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, w przybliżeniu 500 razy intensywniej i skuteczniej niż witamina E. Przyczynia się w ten sposób do efektywniejszego opóźniania procesów starzenia. GIV wspiera również zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę i jest w tym kilka razy skuteczniejszy niż witamina C. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w aminokwasy, również te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

PRZEDE WSZYSTKIM SOK

Młody jęczmień spożywany powinien być głównie w postaci soku ponieważ zawarta w młodym jęczmieniu włóknina jest niestrawiana przez ludzki organizm. Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Uważany jest za najbardziej całościowy produkt zasadotwórczy.

Zielony cud przyrody – chlorofil

W młodym jęczmieniu występuje chlorofil, naturalny zielony barwnik roślin, który odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym oraz poprawiającym odporność organizmu. Chlorofil przyspiesza gojenie się ran, zwalcza liczne bakterie patogenne, zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, łagodzi bóle, stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie oraz wzmacnia mięsień sercowy. Ponadto reguluje transport jelitowy, eliminuje toksyny i metale ciężkie. Aktualnie prowadzone są również badania nad jego właściwościami w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

CHLOROFIL – ZIELONA KREW

Chlorofil ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny – różni się od niej tylko jednym atomem (w cząsteczce hemoglobiny znajduje się atom żelaza, w cząsteczce chlorofilu -atom magnezu). Większość zielonych warzyw zawiera 2 mg żelaza w 100 gramach masy. Co więcej chlorofil spowalnia proces utleniania się komórek, wskutek czego zapobiega arteriosklerozie oraz przedwczesnemu starzeniu, eliminuje wolne rodniki.

Zielony wróg cholesterolu

Młody jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych, jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego eliminującego problem dysbiozy i przyspieszającego metabolizm tłuszczu w organizmie, co obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Zielone światło dla serca i żył

Picie soku z młodego jęczmienia skutecznie zapobiega zlepianiu się płytek krwi, prowadzącego do tworzenia zakrzepów, arterioslerozy, chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby wieńcowej serca. Pomaga chronić naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.

Młody jęczmień w walce z nowotworami

Sok z młodego jęczmienia zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy oraz chlorofil dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Ponadto występująca w nim witamina B 17 odpowiada za selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki.

Ochrona przed osteoporozą

Z elony jęczmień ze względu na bardzo wysoką zawartość wap– a (nawet 37 razy większą w porównaniu z popularnymi źródłami :ego pierwiastka takimi jak brokuły, kapusta, soja) zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Zielony koktajl oczyszczający i odchudzający

Występujące w soku z młodego jęczmienia żywe enzymy trawienne nie tylko poprawiają pracę układu pokarmowego (usprawniają przemianę materii oraz oczyszczają organizm z toksyn), ale także dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów natychmiastowo uzupełniają niedobory, pozwalając na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo wysoka zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego zwiększa uczucie sytości i opóźnia opróżnianie żołądka. Błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom występującym często w trakcie odchudzania. Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu, a także u osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała. Preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, które najlepiej działają przy odpowiednio zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.

Idealny napój dla diabetyków

Regularne przyjmowanie soku z młodego jęczmienia, dzięki zawartości mukopolisacharydów oraz aktywnym właściwościom manganu i cynku (ważnych dla magazynowania insuliny, leczenia ran oraz wzmocnienia systemu odpornościowego), jak również chromu (istotnego w procesie przemiany węglowodanów), normalizuje poziom cukru we krwi.

Młody jęczmień w walce z anemią

Około jedna czwarta kobiet w wieku 20-50 lat cierpi na niedokrwistość, z kolei u mężczyzn po 50. roku życia liczba ta jest jeszcze większa. Problem niedokrwistości pojawił się ostatnimi czasy nawet u chłopców w wieku na poziomie szkoły średniej. Do tworzenia krwi niezbędne są jony żelaza, miedzi, potasu a także kwas foliowy i białko. Sok z młodego jęczmienia zawiera żelazo wiązane organicznie, które w układzie trawiennym jest natychmiast wchłaniane.

Zielony napój energetyzujący

Sok z młodego jęczmienia to także doskonały napój wzmacniający-dodaje energii i poprawia nastrój – zastępuje nawet kilka filiżanek kawy, mimo że nie zawiera kofeiny.

Zielony eliksir młodości

Młody jęczmień dotlenia krew i korzystnie wpływa na regenerację komórek, zawiera także naturalne antyutleniacze (np. skuteczny przeciwutleniacz 2″-0-glikozylisowiteksyna – GIV, którego działanie jest kilkukrotnie wyższe od witaminy C oraz 500 razy wyższe niż działanie witaminy E) oraz żywe enzymy (opóźniające procesy starzenia, przywracające młodzieńczy wygląd, poprawiające stan skóry i pomagające w walce z trądzikiem).

Inne właściwości zielonego soku

Ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające sok z młodego jęczmienia odgrywa znaczącą rolę w leczeniu zapalenia stawów i reumatyzmu, jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą. Wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji.

Jak stosować

Najlepiej jest wypijać 25 ml dwa razy dziennie na po pół godziny przed posiłkiem.

Barbara Fołda

Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Życie
Komentarze są zamknięte

Check Also

Trendy w wypożyczaniu elektronarzędzi: co jest na topie?

W dzisiejszym dynamicznym świecie, w którym branża budowlana i remontowa stale ewoluuje, r…