Styl Życia Odporność zimą Autor: Redaktor Data publikacji 8 lutego 2016 5 minut czytane Możliwość komentowania Odporność zimą została wyłączona 0 1,660 Udostępnij na Facebook ajurwed ajurwed Warto sobie uświadomić, że jesteśmy w posiadaniu najbardziej inteligentnego na świecie systemu ochrony przed chorobami – systemu odpornościowego. Osoby z silnym układem immunologicznym rzadziej chorują, a nawet jeśli zostaną zainfekowane np. wirusem grypy, często nie rozwijają się u nich symptomy choroby lub organizm radzi sobie z nią szybko. Mam nadzieje, że ten felieton zostawi was w dobrym zdrowiu i że mimo zmiennej aury jesteście pełni energii. Dziś postanowiłem napisać o tym , co ajurweda mówi na temat odporności, a także podzielić się z wami przepisani, które pomogą się przydać w te zimne dni. Odporność w ajurwedzie Sanskryckie słowo Bala oznacza siłę i w odniesieniu do zdrowia tłumaczy się jako siłę czyjegoś systemu odpornościowego. Kiedy osoba ma dobrą bala, wtedy nie ma miejsca na chorobę, jeśli jednak ktoś przygotowuje żyzny grun dla wirusów, przez niewłaściwe wybory, złe nawyki,, stres i nieodpowiednią dietę, wtedy nie powinno dziwić, że osoba tka zaczyna chorować. odporność Ajurweda rozpoznaje trzy rodzaje poziomu odporności: odporność dziedziczną – tzw. sahadż – jest to odporność wrodzona, z którą przychodzimy na świat, odporność sezonową – katadż – zależną od zmian pór roku, różnych etapów życia i cykli planetarnych, odporność nabytą – juktikrit – czyli zrównoważony, stały poziom odporności, który może być osiągalny dzięki zdrowej, spersonalizowanej diecie i stylowi życia, co zaleca medycyna wedyjska. Jak wzmocnić odporność – Oczyszczenie Przede wszystkim na przełomie sezonów należy zadbać o oczyszczanie organizmu, tak aby pozbyć się z ciała ama – toksycznych resztek, które nagromadziły się podczas poprzedniej pory roku. Wzmocnienie trawienia Należy także wzmocnić Agni – ogień trawienia, przez zastosowanie rozgrzewających ziół i przypraw. Kumin, kurkuma, estragon, rozmaryn, pieprz cayenne to doskonałe przyprawy, które wzbogacą smak dań warzywnych. Natomiast jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, ajurweda poleca pieczone lub gotowane jabłka z dodatkiem cynamonu lub imbiru, a jeszcze bardziej czaj doprawiony takimi korzennymi przyprawami jak: kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i goździki. Suplementy Z tekstów ajurwedy możemy dowiedzieć się o niektórych wspaniałych suplementach, które są używane od wielu tysięcy lat, aby poprawić działanie systemu immunologicznego, wzmocnić płuca, ogólnie zabezpieczyć nasze ciało przed przeziębieniami. Jednym z takich środków jest Chyawanprash. Jest to rodzaj ziołowego dżemu, wytwarzanego z amli,agrestu indyjskiego, który jest bardzo bogatym źródłem witaminy C i ponad 30 różnych ziół, które zapobiegają przeziębieniom, wyczerpaniu i mają działanie antystresowe. Z kolei mieszanka wykonana z równych porcji suszonego imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu długiego, zwanego trikatu, jest często przyjmowana z miodem w celu eliminacji nadmiaru śluzu z organizmu i w przypadku bolącego gardła.
Przyszłość fotowoltaiki: Jak rozwój nauki i technologii może kształtować przyszłość energetyki słonecznej w nadchodzących dekadach?
Równowaga na co dzień Każdy z nas, świadomie czy nieświadomie dąży do harmonii. Kto z nas nie chciałby …