Styl Życia Olej lniany – remedium Autor: Redaktor Data publikacji 27 października 2017 5 minut czytane Możliwość komentowania Olej lniany – remedium została wyłączona 0 1,019 Udostępnij na Facebook Olej lniany Olej lniany Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, poprawia stan skóry i reguluje ciśnienie krwi. Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, tworzy powłokę ochronną na błonach jelit i żołądka, a zawarte w nim kwasy omega-3 poprawiają m.in. pracę mózgu, regulują ilość hormonów i wspomagają procesy trawienne. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Wyróżnia go unikatowy skład kwasów tłuszczowych – zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów linolowego i kwasu a-linolenowego, które obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu krążeniowego,, nowotwory oraz upośledzenia układu immunologicznego. Olej lniany jest otrzymywany z dojrzałych nasion lnu zwyczajnego, bogaty jest w makro i mikroelementy oraz w witaminę E. Olej lniany powinien być tłoczony na zimno a nie powinien być rafinowany, gdyż tylko wówczas nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury oraz nasłonecznienie, zachowują wszystkie swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Wartości zdrowotne Olej lniany Olej lniany wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Ma działanie antydepresyjne i pomaga w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona. Kwas alfa-linolenowy jest źródłem kwasu DHA będącego ważnym składnikiem mózgu. Obniżony poziom DHA związany jest z zmianami nastroju, utratą pamięci, występowaniem schorzeń neurologicznych. Wzmacnia też układ naczyń krwionośnych, rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają poziom stężenia szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, dzięki temu zapobiega powstaniu blaszek miażdżycowych, co obniża ryzyko zawału serca czy nadciśnienia tętniczego. Olej lniany wspomaga procesy trawienne, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przyśpiesza metabolizm, co ułatwia przekształcenie pożywienia w energię. Pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z organizmu. Pobudza wątrobę do produkcji żółci rozkładającej tłuszcze. Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Dzięki kwasom omega-3 zwiększa się produkcja prostaglandyn, co przyśpiesza metabolizm i przyczynia się do większego spalania tkanki tłuszczowej, wzmacnia też pracę układu immunologicznego, pomaga w podnoszeniu odporności organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Ciekawostka Olej lniany dzięki zawartym w nim kwasom omega-3 i omega-6 zapobiega przedwczesnemu porodowi. Zapewnia rozwijającemu się dziecku składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego oraz wspiera jego wzrost poziomu intelektualnego. Według badań naukowych stwierdzono, że poziom inteligencji dzieci, których matki przyjmowały kwasy omega-3 wzrósł o 19%. W oleju zawarte są też lignany, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Regulują gospodarkę hormonalną, wpływają korzystnie na cykl miesiączkowy oraz łagodzą objawy menopauzy.
Przyszłość fotowoltaiki: Jak rozwój nauki i technologii może kształtować przyszłość energetyki słonecznej w nadchodzących dekadach?
Pytania i odpowiedzi – Kulturystyka cz.2 Okresy załamania… :::: Witam. Chciałbym rozwinąć wątek załamań w czasie diety. Czy zdarza się …