Podwyższona zawartość tkanki mięśniowej ma pozytywny wpływ na obniżenie śmiertelności ludzi prawdopodobnie również z tego powodu, że w momencie zagrożenia życia, zwłaszcza w podeszłym wieku, dochodzi do niewydolności komórkowych układów redoks, a więc tych, które są odpowiedzialne za zachodzące procesy utleniająco-redukujące w organizmie. Następuje wzrost stężenia rodników tlenowych oraz utlenianie aminokwasów, co prowadzi do raka oraz rozkładu białek mięśni. Zapobiega temu glutation – najsilniejszy przeciwutleniacz w naszym organizmie, którego zawartość w organizmie wzrasta wraz ze wzrostem masy mięśniowej. Znakomitym materiałem budulcowym do syntezy glutationu w organizmie są białka serwatkowe. Dlatego należy spożywać około 50 gram białek serwatkowych dziennie. Glutation działa jako anty-utleniacz nie tylko w momencie zagrożenia życia w podeszłym wieku, lecz w ciągu całego naszego życia. Ciągle atakują nas występujące w pożywieniu wolne rodniki, które są neutralizowane przez glutation.

Białko serwatkowe
Białko serwatkowe

Również palenie papierosów i spożywanie alkoholu etylowego prowadzi do powstawania w organizmie człowieka wolnych rodników powodujących mutacje genetyczne objawiające się rakiem. Ogromne znaczenie ma również glutation w wypadku osób poddawanych radioterapii. Również takie osoby powinny spożywać duże ilości białek serwatkowych. Stwierdzono, że samo podniesienie zawartości glutationu w mięśniach powoduje wzrost ich obwodów. Glutation hamuje starzenie się naszego układu odpornościowego, wspomaga regenerację wątroby, co może mieć doniosłe znaczenie dla osób, które zauważyły już negatywne skutki sterydów anabolicznych i chcą „oczyścić” organizm i zregenerować wątrobę. Podwyższona zawartość glutationu w organizmie człowieka zmniejsza ryzyko zachorowań na zaćmę, hipoglikemię, zapalenie stawów.

 

Sklep z białkami dla sportowców: https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/odzywki-bialkowe-49

 

Ciekawym odkryciem jest stwierdzenie, że w ciągu pierwszej doby po operacji następuje spadek zawartości glutationu w mięśniach aż o  40%. Nie stwierdzono natomiast spadku zawartości glutationu we krwi. Świadczy to o tym, że w momentach traumatycznych glutation w mięśniach jest błyskawicznie zużywany na procesy chroniące organizm. Im więcej będzie więc tkanki mięśniowej, tym ta ilość bazowa, z której może czerpać organizm, będzie większa.

Zachęcam więc Czytelników do naturalnego rozwoju masy mięśniowej. Potraktujcie to jako część składową całego waszego życia i pozwólcie, aby wzrost masy mięśniowej był rozłożony na długi czas. Nie warto dążyć do szybkich postępów kosztem zdrowia, a warto osiągać wolniejsze, naturalne przyrosty masy mięśniowej, wydłużając w ten sposób swoje życie i poprawiając jego jakość.

Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Sport

Dodaj komentarz

Check Also

Jak dobrać odpowiednią kolorystykę krzeseł?

Wybierając krzesła zwracamy uwagę na wiele elementów, nie tylko na ich kształt. Ważna jest…